Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

Ergen Psikolojisi

3 sene önce ·Yazar: ·Ergen Psikolojisi için yorumlar kapalı

Ergen Psikolojisi

Ergen Kime Denir?

Biyolojik, psikolojik ve sosyal bakımdan gelişen, çocukluktan yetişkinliğe doğru değişim gösteren kişiye ‘ergen’ denir. Kızlar genelde 10-12, erkeklerde ise 11-13 yaşlarında ergenlik döneminin başladığını söyleyebiliriz.

Ergen Psikolojisi Nasıl Olur?

Ergenlik sürecine girmiş olan ergenin öncelikle bedensel ve hormonal düzeylerinde farklılıklar yaşanır. Bu farklılıklar ergen için yeni ve alışılmadık durumlar olduğundan dolayı zorluk yaşanması muhtemeldir. Ergen hem kendindeki değişimlere alışmaya çalışmakta hem de etkilerini hissetmekte ve bunlarla mücadele etmektedir. Hormonların değişmesi ile beraber ergende asabiyet, öfke, inatlaşma, utanç, gibi olumsuz duygular hissedilebilir. Bunlar ergen için normal kabul edilen hisler olmakla birlikte cesaret, heyecan, merak, düş kurma, fevrilik gibi duygu ve davranışlar da gözlemlenebilir. Ergenin psikolojisindeki en önemli değişikliklerden bir diğeri kendi, çevresi, yaşam ve bir çok konu üzerine düşünmeye başlamasıdır. Ergen için bu soyut düşünme evresidir ki artık anlamsal ve felsefi bir sorgulamaya girdiğini söyleyebiliriz. Geleceğe yönelik planlar yapmak, hayal kurmak, ne istediğini bulmaya çalışmak ergen için önemlidir. Ergen psikolojisini etkileyen diğer önemli faktör sosyal hayattır. Önceleri aile bireyleri çocuk için önemli iken şimdi bunun yerini arkadaşlar ve akranlar almaya başlar. Bu ergen için dış dünyayı tanımaya başlamak ve ilgisinin evrilmesi demektir. Beğenilme, onaylanma, kabul görme, takdir edilme, popülerlik, yakın ilişki kurma ergen açısından birincil düzeyde önemli konulardır.

Ergen Ailesi Ne Yapabilir?

Ergenlik sürecine girecek veya girmiş olan ergen yakınları öncelikle bu sürecin önemli olduğunu ve eğer sağlıklı atlatılırsa geçeceğini bilmeliler. Yaşanan krizlerin çözümlenmesi ile ergen kişiliği için önemli oluşumlar gerçekleştirir. Bu süreçte ergen ailesinden uzaklaşmaya, arkadaşlarıyla vakit geçirmeye ve bazen de yalnız kalmaya ihtiyaç duyar. Bu durum oldukça normal ve gereklidir. Değişimi fark eden ailenin ergene birey olarak anlayışla yaklaşması gerekir. Ergen ve aile bireyleri arasında sınır kavramına dikkat edilmeli, kişisel alanlara saygı duyulmalıdır.
Ergenin gerek kendini algılama biçiminde, gerek aile, okul ve sosyal yaşamında sorun yaşaması muhtemeldir. Ailenin iyi gözlemci olması önemlidir. İyi kurulan iletişim ile ergen kişi sorunlarını paylaşabilir ancak bazı durumlarda bunu yapmak istemeyebilir. Aile yeterince destek olduğunu düşünüyor ancak değişimin olmadığını fark ediyorsa ve ergen için endişe duyuyorsa psikolojik destek almaktan çekinmemelidir. Çünkü bu süreçte yaşanan krizlerin nasıl geçtiği ergenin kişilik yapısını oluşturacak önemli etmenlerdir.

Kategoriler: Çocuk Psikolojisi, Makaleler

Otantik Psikoloji

Otantik Psikoloji

Psikoloji Otantik Danışmanlık Merkezi

WhatsApp